eTA aanvragen voor Toronto

eta aanvragen canadaAls je op reis gaat naar Canada, dan dien je sinds maart 2016 een eTA aan te vragen. Dit zogenaamde ‘Electronic Travel Authorization’ is onderdeel van de strengere veiligheidseisen die vanaf dat moment in Canada werden ingevoerd. Door de eTA is de Canadese regering in staat om reizigers te screenen. Een eTA is geen visum, maar slechts een online vragenlijst waarmee gecontroleerd wordt wie wel en niet het land in mag.

Moet ik een eTA aanvragen?

Canada heeft een lijst met landen opgesteld die onder de ‘visa-exempt countries’ vallen. Oftewel visum-vrijgestelde landen. Landen uit de EU, waaronder Nederland en België, vallen in deze uitzonderingsgroep. Nederlanders en Belgen moeten in plaats van een visum een eTA aanvragen. Dit geldt zowel voor zakelijke reizigers als mensen die op vakantie gaan. Ook kinderen dienen in het bezit te zijn van een geldige eTA.

Met een geldige eTA en paspoort kun je zonder visum 90 dagen in Toronto verblijven of een rondreis door Canada maken. Een eTA is 5 jaar geldig, of tot het moment dat je paspoort verloopt. Binnen deze periode kun je net zo vaak naar Canada reizen als je wilt.

Let op: een eTA voor Canada is alleen noodzakelijk als je met het vliegtuig het land binnen komt. Je hoeft geen eTA aan te vragen als je over water (zoals per cruise) of over land (vanuit de Verenigde Staten) het land in komt.

Hoe vraag ik een eTA aan?

Online een eTA aanvragen kun je eenvoudig zelf doen. Dit dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek naar Canada te doen. Dat is de tijd die maximaal nodig is om de aanvraag te controleren. Het wordt daarom geadviseerd om dit eerder te doen. De aanvraag kost 7 Canadese dollars en dient met een creditcard te worden betaald. Meestal ontvang je vrijwel direct na je aanvraag een bevestiging.

Aanvragen

Voor het afgeven van een eTA dien je in het bezit te zijn van een vliegticket voor een geplande vlucht. Na goedkeuring krijg je een ontvangstbewijs per e-mail. Het is aan te bevelen dit ontvangstbewijs uit te printen. Bij de douane in Canada wordt gecontroleerd of je een eTA hebt aangevraagd en op de geldigheid ervan.

Heb ik naast een eTA nog meer nodig?

Naast een vliegticket naar Toronto, een geldig paspoort en een afgegeven eTA heb je verder niets nodig om Canada in te komen. Ben je in het bezit van een visum? Dan dien je de formulieren in te vullen die de stewardessen uitdelen tijdens de vlucht. Heb je hier vragen over, dan kun je ze die uiteraard in het vliegtuig stellen.