Openbaar vervoer Toronto

De beste manier om je te verplaatsen in Toronto is door gebruik te maken van het uitstekende openbaar vervoer Toronto. Hoewel, zeker in het centrum van de stad, veel verplaatsingen te voet kunnen worden afgelegd, biedt het ov in veel gevallen uitkomst om tussen de bezienswaardigheden in Toronto te reizen.

Het ov in Toronto is goed verzorgd en alle interessante highlights zijn gelegen in de buurt van een metrostation of bus/tramhalte. Dus niet alleen handig als je van en naar het vliegveld moet reizen, maar ook als je de hoogtepunten van Toronto wilt bewonderen.

Tarieven openbaar vervoer Toronto

In de bussen, trams en metro’s van de Toronto Transit Commission (TTC) betaal je een vaste prijs voor vervoer. De kosten hangen af van de wijze van betalen en het type kaart dat je in je bezit hebt. In Toronto wordt gereisd met de oplaadbare PRESTO card en de PRESTO Ticket. Daarnaast kan ook gewoon met contant geld worden betaald.

Een enkele reis in Toronto kost zowel met cash als de PRESTO card $3,25. De PRESTO kaarten zijn oplaadbaar en gratis in aanschaf. Een PRESTO card is onder andere te koop op metrostations en bij bus- en tramhaltes. Maak je gebruik van een PRESTO card, dan wordt na afloop van de rit het geld van je kaart afgeschreven.

Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer in Toronto en omgeving te reizen, dan kun je kiezen voor een 1-Day Pass, een zogenaamde PRESTO Ticket. Daarmee kun je vervolgens onbeperkt reizen vanaf het moment van aanschaf. Ga je naar Toronto met kinderen? Kids tussen 0 en 12 jaar reizen gratis! Alle opties:

Kaarten/tickets Prijs
1 rit (cash en PRESTO card) $3,25 Kosten voor enkele reis. Eén keer te gebruiken in metro, tram of bus. In de prijs is overstappen naar een andere metrolijn inbegrepen.
2 ritten (PRESTO card) $6,50 Ticket voor 2 ritten en daarmee twee keer te gebruiken in metro, tram of bus. In de prijs is overstappen naar een andere metrolijn inbegrepen.
1-Day Pass (PRESTO Ticket) $13,50 24 uur lang onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, ingaande vanaf het eerste moment van inchecken.

Op de website van de Toronto Transit Commission vind je meer info over de reisschema’s, routes en tarieven van het openbaar vervoer in Toronto.

Tram (streetcar)

kaart openbaar vervoer torontoWil je veel bezienswaardigheden in Toronto bezoeken, dan is railvervoer de handigste en meest gebruiksvriendelijke optie. De opvallende rood-witte trams worden in Toronto streetcar genoemd en rijden door de grootste en belangrijkste straten in het centrum en langs Lake Ontario. Daardoor is je eindbestemming nooit ver weg van een tramhalte. Het tramsysteem van Toronto bestaat in totaal uit 9 routes. De tramlijnen zijn eenvoudig te herkennen aan de hand van de cijfers 501 tot 512.

De trams rijden de hele dag op frequente basis. Het is dan ook een populaire manier van reizen in Toronto. Op de site van de TTC vind je de tijden en routes van alle streetcar lijnen.

Bus

Komt de streetcar niet in de buurt van je hotel in Toronto of favoriete attractie? Dan kun je ook gebruik maken van de bus in Toronto. In de agglomeratie van Toronto zijn duizenden bushaltes te vinden, dus er is altijd een bus in de nabijheid. Bekijk alle businformatie op de website van de TTC.

Metro in Toronto

Naast trams en bussen rijden er ook metro’s onder de grond van Toronto. Veel mensen zweren bij de metro omdat de stations duidelijk worden aangegeven en je precies weet waar je in en uit moet stappen. In Toronto zijn 4 metrolijnen die worden aangeduid met de kleuren geel, groen, blauw en paars. Van deze lijnen is met name de gele metrolijn van Toronto (lijn 1 Yonge-University) interessant als je de stad bezoekt. Deze route loopt als een grote U onder Downtown Toronto door en heeft stations vlakbij bezienswaardigheden als het Royal Ontario Museum, City Hall en de CN Tower. Ga naar de website van de TTC voor alle metrolijnen.

Trein (VIA Rail en Amtrak)

Naast de tram en bus, die de voorsteden van Toronto aandoet, kun je ook met de trein van en naar Toronto reizen. De treinen vertrekken vanaf Union Station, het grootste station van Toronto waar ook trams en metro’s stoppen. Reis je naar andere steden in Canada, dan maak je gebruik van de VIA Rail. Daarnaast kun je kiezen voor de Amtrak trein, die aan de hand van de Maple Leaf route Toronto met de Verenigde Staten verbindt. Bij de automaten en verkoopbalie op het station kun je een treinticket voor de Amtrak kopen.

Van en naar vliegveld Toronto

Om vanaf Toronto Pearson International Airport op je bestemming te komen kun je uiteraard gebruik maken van taxi’s die af en aan rijden. Of misschien pik je vlakbij de luchthaven je huurauto op. Maar je kunt daarnaast ook kiezen voor het openbaar vervoer. De snelste optie is de express trein. Kies voor eindpunt Union Station of Pearson. Lees meer over van en naar vliegveld Toronto.

metro toronto